rg-15-12-030076

EVEN VOORSTELLEN: Frans Schraven en Maarten Voogel van OpusOne

Ze houden al jaren kantoor op het Zonneplein en vanaf daar veroverden ze Nederland met hun theaterproducties. Sinds 2014 is het Zonnehuis ook het productiehuis van Frans Schraven, Creatief Directeur en Maarten Voogel, Directeur van OpusOne.

Opgericht in 1988 begon OpusOne als dansgezelschap. Sinds 2008 houden ze kantoor in het Zonnehuis. Eerst dus nog wat stilletjes aanwezig op het plein, maar sinds 2014 ontwikkelen ze vanuit het Zonnehuis ook nieuwe eigen producties. Jungle Book, De Klokkenluider van de Notre Dame, Kiss of the Spider Wonen en Sweeney Todd. Het zijn maar een paar van een lange, lange lijst met succesvolle en steevast prijswinnende muziek -en theater producties die OpusOne op de planken brengt.

Al 25 jaar behoren de voorstellingen van OpusOne tot de best bezochte in Nederland. Originaliteit en oorspronkelijke aanpak staan voorop. En dat is de merken. Sinds de voorstellingen ook in het Zonnehuis zijn te zien, staan er niet zelden, net als vroeger, lange rijen voor de deur.

Het Zonnehuis staat er al sinds 1932. Het werd gebouwd als verenigingsgebouw, om het gemeenschapsgevoel van de bewoners in Tuindorp Oostzaan – veelal werkzaam bij de NDSM – te stimuleren. Er was toneel, er werden films vertoond, er waren buurtactiviteiten, vergaderingen en later ook boksevenementen. In 1992 werd het gebouw op het nippertje gered van de sloop. In 2014 is met eigenaar Stadsherstel gepraat over een nieuwe invulling van het beeldbepalende theater op het Zonneplein. Maarten Voogel: ‘Dat die een culturele en educatieve moest zijn, was duidelijk. Je kunt hier natuurlijk geen tapijthal beginnen.’ Samen met Double 2 Mediaproducties van Jan Douwe Kroeske, die kantoor houdt in een van de vleugels, heeft het Zonnehuis met OpusOne als vaste bewoner nu weer de bestemming gekregen zoals het ooit bedoeld was. En zeg nou zelf: deze mannen horen in het Zonnehuis!

OpusOne
Zonneplein 29, 1033 EJ Amsterdam
Telefoon: 020 612 5034
www.opusone.nl/zonnehuis