Aangenaam, wij zijn Fijn Zonneplein

Fijn Zonneplein is een actieve en betrokken groep bewoners in Amsterdam Noord – Tuindorp Oostzaan. We zetten ons in om de levendigheid en de leefbaarheid op en rond het Zonneplein te vergroten.

Het Zonneplein

Het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan is een monumentaal en historisch uniek plein. Misschien wel het beste bewaarde geheim van Amsterdam. Op een steenworp afstand van het hippe NDSM terrein en met Landsmeer, Oostzaan én de Amsterdamse binnenstad op fietsafstand. Het idyllische plein in Amsterdamse Schoolstijl ligt verscholen achter een heuse toegangspoort. Je treft er niet alleen winkeltjes en voorzieningen, ook vind je er een van de oudste theaters van de stad – nog helemaal in de originele stijl. Van oudsher heeft het plein dan ook een belangrijke functie in ‘het dorp’: cultureel, sociaal én economisch.

Het Zonnehuis

Op 1 maart 2012 sloot het Zonnehuis op het Zonneplein haar deuren. Velen vreesden in de buurt dat dit nu echt het einde van dit ooit zo gezellige winkelplein en ontmoetingsplek voor bewoners was. Binnen het stedenbouwkundige ontwerp van de tuinstad Tuindorp Oostzaan had het plein immers een belangrijke functie. Naast winkelen was het ook een plek om elkaar te ontmoeten, en om te vieren en te herdenken.

In 2012 oogde het plein ook best treurig:  een groot aantal panden stond leeg, en zowel oude als nieuwe bewoners verkozen verder weg gelegen supermarkten boven de lokale winkeliers. Een dicht Zonnehuis betekende ook dat er geen plek meer was voor bewoners om elkaar te treffen, een kop koffie te drinken, een voorstelling te bekijken of een gesprek te voeren.

Als bewoners kwamen wij in actie: in eerste instantie ad hoc om de noodklok te luiden. Langzamerhand kreeg de bewonersgroep Fijn Zonneplein steeds verder vorm. Samen met andere bewonersinitiatieven, zoals Cultuurhuis Noord, Theaterstraat, WNKL, Kopje Suiker, de ondernemersvereniging Zonneplein en WOOTO zetten we ons sinds 2012 in voor een levendig en leefbaar Zonneplein.

Fijn Zonneplein

En met succes! Inmiddels openen nieuwe ondernemers hun deuren, ontmoeten oud en jong elkaar bij evenementen op het plein en krijgen we weer elk seizoen een leuke markt. Samen maken we er een echt Fijn Zonneplein van!

Doe je mee? En wil je contact met ons opnemen? Dat kan via fijnzonneplein@gmail.com.

Fijn Zonneplein wordt ondersteund door de Stichting DOEN.