Zonnehuis-stadsarchief.jpg

In het kader van Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is er op 5 mei een speciaal programma op de pont en in het Zonnehuis.

14.15 uur – Erfgoeddragers van Oorlog in mijn Buurt op de pont

Erfgoeddragers van Oorlog in mijn Buurt vertellen op de pont van CS naar NDSM over de oorlog in Amsterdam Noord. Leerlingen van de Montessorischool Boven ’t IJ hebben ouderen uit hun buurt geïnterviewd en vertellen hun oorlogsverhaal door. Luister je mee? De pont vertrekt om 14:15 uur vanaf centraal station.

15:00 uur – Gesprek met John Geelof en Jan van Langen over verzet in Tuindorp-Oostzaan

Onder leiding van Myriam Sahraoui vertellen ooggetuigen John Geelof en Jan van Langen over opgroeien tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Tuindorp Oostzaan. John Geelof was 4 jaar toen de oorlog begon en woonde op het Plejadenplein. Zijn vader was schoolmeester en zat in het verzet. Als kind raakte John een keer betrokken bij het verzetswerk van zijn vader. Hierover zal hij meer vertellen op 5 mei. Jan van Langen was 7 jaar toen de oorlog uitbrak en woonde op de Vegastraat, samen met zijn 8 broers en zussen. Jan deed tijdens de bezetting boodschappen voor een Joods gezin uit de buurt, iets wat toen heel gevaarlijk was.

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Op 37 locaties verspreid door de stad delen op 4 en 5 mei 2017 getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Tussen 10.00 en 16.00 uur vinden bijeenkomsten plaats die maximaal 1 uur duren. Het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is een samenwerking van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Iedereen is welkom om te luisteren en mee te praten. Aanmelden is niet nodig.